KRAV och EU-ekologiskt, vad är skillnaden?

Ekologiska grönsaker och frukt odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. För att en vara ska få kallas ekologisk, måste den produceras enligt regler som bestäms av EU, produktionen måste också kontrolleras av en av myndigheterna godkänd kontrollorganisation. I Sverige är KRAV den ledande godkända kontrollorganisationen. Då EU-ekologiska produkter bara nästan har lika hårda regler som den KRAV-märkta maten, men bara nästan är de för mig det första valet bland produkterna i butikshyllorna. KRAV ställer tex höga krav på det sociala ansvaret, djuromsorgen och klimatpåverkan och tar upp flera allmänt miljöskyddande aspekter som inte alls finns med i EU-bestämmelserna som tex att man inte får hugga ner urskog, förstöra våtmarker och att producenter som är anslutna till KRAV ska ta hänsyn till natur- och kulturmiljöer. KRAV har även en mycket restriktiv inställning till tillsatser, exempelvis tillåts inga sötningsmedel, smakförstärkare eller färgämnen i KRAV-märkt mat och även produktens förpackningsmaterial ska vara miljöanpassat.

 Utskrift
KRAV

• Utan kemiska bekämpningsmedel
• Utan konstgödsel
• Socialt ansvar
• Bra djuromsorg
• Minskad klimatpåverkan
• Utan genmodifierade organismer – GMO
• Utan onödiga tillsatser
• Miljöanpassat förpackningsmaterial
Vill du veta mer om KRAVs regler klickar du här>>

 

EU_Organic
EU-EKOLOGISKT

• Utan kemiska bekämpningsmedel
• Utan konstgödsel
• Minskad klimatpåverkan

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s