Hemmagjord Ekologisk Mandelmjölk

Färsk, hemmagjord mandelmjölk är lätt att göra från scratch och perfekt att använda som alternativ till vanlig mjölk. Passar bra att ha i gröten, smoothies, varm choklad eller att bara dricka som den är. Det bästa med egen mandelmjölk är att man får både mandelmjölk och *mandelmjöl på samma gång, inget går till spillo…

Mandelmjolk_1

DIY Mandelmjölk
Ingredienser:
3 dl ekologiska mandlar
vatten för blötläggning
8 dl vatten
Ev smaksättning: 1/2 tsk vaniljpulver, 1-2 msk svensk honung eller ekologisk agavesirap och 1 nypa salt

Täck mandlarna med vatten och blötlägg över natten eller i minst 6 timmar. Häll av vattnet och häll mandlarna i en mixer tillsammans med 8 dl vatten och ev smaksättning och mixa tills i ca 5 minuter. Sila mandelblandningen med hjälp av en nötmjölkspåse eller silduk. Krama ur mjölken ur filtret och ställ mandelpulpen åt sidan. Häll upp mjölken i en väl rengjord glasflaska. Mandelmjölken håller sig tre till fyra dagar i kylskåp och smakar gudomlig, glöm bara inte att skaka om flaskan lite innan du häller upp mjölken.

*Den överblivna mandelpulpen häller du enkelt ut på en plåt klädd med bakplåtspapper, torkar på låg värme (ca 75 °C) i 2-3 timmar, och vips har du ”mandelmjöl” perfekt att använda som i bakverk och kakor (dock med mindre söt smak än vanligt mandelmjöl).

Lycka till!
/Diana 🙂

Mandelmjolk_3

2 reaktioner på ”Hemmagjord Ekologisk Mandelmjölk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s